Usein kysytyt kysymykset

Kenelle kiropraktiikka soveltuu ja mitä neuro-rakenteellinen kiropraktiikka oikeastaan edes on? Aihe herättää monia kysymyksiä, ja vastaamme täällä niistä muutamiin.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota meihin yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää.

"Auttaako kiropraktikko" ja muuta usein kysyttyä

Miten neuro-rakenteellinen kiropraktiikka eroaa perinteisestä?

Perinteisesti kiropraktiikka tähtää toissijaisten ongelmien tilapäiseen lievittämiseen. Näitä ovat mm.

  • lihaskireyden vähentäminen
  • liikeratojen lisääminen
  • kivun lievittäminen.

Tämän lisäksi monet kiropraktikot hankkivat lisäkoulutusta, joka auttaa viemään potilaitaan vielä pidemmälle. Yksi tällainen aihe on neuro-rakenteellinen korjaus: kiropraktikko pyrkii korjaamaan selkärangan hermostollisia ja rakenteellisia poikkeavuuksia.

Ajattele selkärankaa rakennuksen perustuksena. Jos talo ei istu perustuksen ja kivijalan päällä suorassa, on todennäköistä, että lattiat narisevat ja seinät murtuvat, eivätkä ikkunat ja ovet toimi normaalisti. Voisit yrittää korjata näitä toissijaisia ongelmia (oireita) loputtomiin, huomataksesi, että korjauksen vaikutus on korkeintaan tilapäistä.

Valtaosalla ihmisistä on merkittäviä rakenteellisia poikkeamia selkärangassaan, jotka ovat toissijaisten oireiden todellisia, mutta piilossa olevia syitä. Neuro-rakenteellinen kiropraktiikka keskittyy näiden poikkeavuuksien (selkärangan rakenteellinen siirtymä & epänormaali hermoston toiminta) korjaamiseen. Ja kun ongelma on korjattu, monet toissijaiset ongelmat (oireet) katoavat luonnollisesti.

Mitä rakenteellinen siirtymä tarkoittaa?

On olemassa useita normaaleja arvoja, joiden avulla terveydentilaa voidaan kulloinkin päätellä. Tällaisia ovat esim. erilaiset veriarvot, verenpaine, kehon lämpötila ja näkökyky. Kaikkien ei kuitenkaan odoteta olevan aivan täydellisiä, vaan normaali tarkoittaa viitearvoja, joiden välissä iästä ja olosuhteista riippuen on hyväksyttävää olla.

Myös selkärangalla on normaali, hyväksyttävä rakenne, samoin kuin esim. verenpaineella. Rakenteellinen siirtymä tarkoittaa epänormaalia selkärangan asentoa, viitearvojen ulkopuolella olevaa asentoa, joka lopulta heikentää kehon optimaalista toimintaa. Rakenteelliset siirtymät aiheuttavat lihasten ja jänteiden epänormaalia jännitystä, nivelsiteiden vääristymistä ja hermoston ”tukkeutumista.” Juuri tästä aivojen ja kehon välisestä kommunikaatiohäiriöstä voi seurata monia toissijaisia vaivoja.

Meidän tehtävämme on paikallistaa ja korjata selkärankasi rakenteellisia siirtymiä, jotta hermostosi ja kehosi toiminta- ja parantumiskyky palautuisivat jälleen normaaleiksi.

Mitä toissijainen vaiva tarkoittaa?

Rakenteellinen siirtymä estää hermoja toimimasta normaalisti ja voi näin saada aikaan monia toissijaisia vaivoja tai oireita. Toissijaisia ne ovat siksi, koska ne ovat suoraan seurausta rakenteellisesta siirtymästä.

Toissijaiset vaivat ovat kehosi hälytyssignaaleja. Ne voivat myös olla merkki vakavammasta. Rakenteellisista siirtymistä johtuvia toissijaisia oireita voivat olla "tavanomaisiksi" mielletyt lihas- ja selkäongelmat, mutta voi kuulostaa yllättävältä, että niistä voivat johtua myös esimerkiksi ruoansulatusvaivat, iho-oireet sekä uupumus tai masennus. Lisäksi mainittakoon esimerkkeinä muun muassa  

  • ryhtiongelmat
  • fibromyalgia
  • nivelkipu- ja jäykkyys
  • aistiongelmat: mm. näkö- ja kuulo-ongelmat sekä tuntohäiriöt, kuten pistely ja puutuminen
  • kuukautisvaivat, erektiohäiriöt 
  • astma, allergia
  • rytmihäiriöt ja verenpaine
  • huimaus ja tinnitus.

Auttaako kiropraktiikka minua ja kenelle neuro-rakenteellinen kiropraktiikka soveltuu?

Lyhyesti: aivan kaikille, jotka haluavat elää täydempää ja terveempää elämää.

Emme turhaan käytä perhekiropraktikon nimeä: Vastaanotollamme käy kaikenikäisiä ihmisiä vastasyntyneistä varttuneeseen ikään ehtineisiin. Asiakkaamme voikin karkeasti jakaa kolmeen luokkaan: 

  1. Suorituskykyä ylläpitävät: asiakkaat, joilla ei ole varsinaista ongelmaa kehossaan, vaan he haluavat huolehtia terveydestään ja mahdollisesti saada itsestään enemmän potentiaalia irti esim. urheilusuorituksissa.  
  2. Ensi kertaa ongelmista kärsivät: asiakkaat, jotka havahtuvat ongelmaan jonkin tietyn osa-alueen (alaselkäkivut, suolistosairaudet jne.) kanssa. 
  3. Kroonikot: asiakkaat, joiden koko keho on jo pitkään kärsinyt epätasapainosta ja jotka ovat todennäköisesti kiertäneet läpi suuren joukon asiantuntijoita.

Jos tutkimuksessa paljastuu, että jokin toinen hoitomuoto olisi sinulle parempi, ohjaamme sinut sen pariin. 

Entä jos kiropraktikolle meno pelottaa? Mitä riskejä siinä on?

On totta, että jokaisessa hoitotoimenpiteessä ja esimerkiksi lääkkeessä on riskinsä. Koulutetun ammattilaisen vastaanotolla kiropraktiikan riskit ovat kuitenkin marginaaliset, eikä esimerkiksi koulutetun kiropraktikon hoidossa ole Suomessa tilastoitu ainuttakaan nikamavaltimoiden vauriota potilasvakuutuskeskuksen mukaan. 

Meillä olet kokeneissa, turvallisissa käsissä: ensimmäisellä kerralla suoritamme kattavan tutkimuksen, jossa varmistetaan, soveltuuko hoito sinulle. Suhtaudumme aina vakavasti siihen, jos asiakastamme pelottaa. On ymmärrettävää, että "niksautus" voi ensimmäisillä kerroilla hirvittää. Jos sinua pelottaa, kerrothan siitä meille heti! 

Suosittelemme lämpimästi tulemaan ensin maksuttomaan konsultaatioomme. Siellä kuulet lisää menetelmistämme, asiakkaidemme kokemuksista ja eritoten siitä, miten voimme hyödyttää sinun terveyttäsi. Konsultaatio ei velvoita sinua mihinkään. 

Voiko kiropraktikolla käydä raskauden aikana?

Odottavien äitien kannattaa huolehtia itsestään käymällä kiropraktikolla, sillä nopeasti muuttuva keho painopisteen muutoksineen rasittaa tukirankaa. Säännöllisillä käynneillä raskauden aikana ehkäistään monta vaivaa, ja synnytyksen jälkeisellä hoidolla varmistetaan nopeampi, turvallinen palautuminen kehon normaalitilaan.

Sopiiko kiropraktiikka lapsille?

Kiropraktiikka tukee lapsen tervettä kehitystä ensimmäisestä päivästä lähtien. Pienokaisen niskaan kohdistuu valtava paine yleensä jo synnytysvaiheessa, ja lapsuusiän tiimellykseen kuuluvat kolhut sekä esimerkiksi tietokoneen tai puhelimen ääressä istuminen ovat luonnollista jatkumoa syntymäpäivästämme alkavalle hermoston ja selkärangan koettelulle.

Vastaanotollamme käy monia vanhempia tarkistuttamassa vastasyntyneitään. Vauvoilla rangan ongelmat voivat oireilla esimerkiksi koliikkina, selittämätömänä itkuisuutena tai häiriöinä nukkumisessa. Vauvojen ja lasten hoito on hellävaraisempaa kuin aikuisten, mutta tavoite on sama: tutkia ja poistaa mahdolliset ongelmat rangan toiminnassa.

On helpompi ylläpitää terveyttä alusta lähtien kuin korjata myöhemmin vuosikymmenten aikana kertyneitä vaurioita! 

Kaikkien keinojen jälkeen apu löytyi kiropraktikolta

Hakeuduin kiropraktikolle sen jälkeen, kun olin jo yrittänyt monia muita hoitoja kipuuni. Se tuntui silmän takana, korvassa ja poltteena kielessä. Kipu oli niin paha, että se esti normaalin ja aktiivisen elämäntavan enkä enää voinut tehdä kaikkia haluamiani asioita. Turhauttavaa oli sekin, ettei kenelläkään tuntunut olevan mitään käsitystä siitä, mistä oireeni johtuivat. Kävin neurologilla, silmälääkärillä, MRI-tutkimuksessa, pään alueen verisuonitutkimuksessa sekä koitin jos jonkinlaista lääkettä. Kukaan ei osannut auttaa ja lääkäreistä kukaan ei suositellut kääntymistä kiropraktikon puoleen.

Kiropraktisen hoidon ansiosta kipu on lievittynyt n. 75%. Niskalihasten jännitys on helpottunut, samoin kuin tuntemukset korvan takana ja kasvoissa. Kieli ei enää tunnu turvonneelta eikä sitä polta.

Hoidon alkuun liittyi jonkin verran kipua, koska koin kehoni olevan niin kireä – siksi hoito tuntui aluksi hieman kivuliaalta. Nykyään olen kuitenkin notkeutunut ja hoitokin tuntuu joka kerta miellyttävältä.

S.P. 68 v.

Lue asiakkaidemme kokemuksia

Varaa maksuton konsultaatio

Tutustu meihin ja tarjoamaamme palveluun ilman velvotteita. Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle mahdollisimman pian!

Soita Varaa aika